Skriv till oss

Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi till dig samma dag.

Bråttom? Ring oss på +46 76 069 59 41

Kontaktformulär kampanj

Inkomstdeklaration

Vi hjälper dig med din inkomstdeklaration

Låt våra experter hjälpa dig med inkomstdeklarationen! I Sverige finns det många lagar och regler att ta hänsyn till när det kommer till deklarationen. Dels vad gäller tidsfristen, dels vad gäller dess innehåll med olika blanketter och datum att hålla reda på beroende på bolagsform. Vill du vara säker på att din deklaration görs korrekt och i tid? Genom att anlita oss slipper du oroa dig och kan tryggt luta dig tillbaka med vetskapen att du följer rådande skatteregler.


Vad är inkomstdeklaration?

En inkomstdeklaration, även kallad självdeklaration, är ett dokument som redovisar en fysisk eller juridisk persons föregående års inkomster. Uppgifter som ska rapporteras in till Skatteverket årligen. I dokumentet ska samtliga av verksamhetens inkomster och ekonomiska uppgifter från föregående år redovisas och deklareras såsom kapital, tjänst och näringsverksamhet. Inkomstdeklaration är även namnet på de blanketter och tillhörande underlag som ska lämnas in.

Likt den (obligatoriska) bokföringen och årsredovisningen är det av största vikt att lämna in korrekta uppgifter då den visar vilken skatt du eller din verksamhet ska betala. En felaktig inkomstdeklaration kan därmed kosta dig dyrt om det vill sig illa. Att anlita hjälp av någon professionell är därför att rekommendera för att allt ska bli rätt från början.

inkomstdeklaration
skattedeklaration

Vad är en preliminär inkomstdeklaration?

En tillfällig inkomstskattedeklaration kan användas som utgångspunkt för den preliminära skatt som ska betalas. Om du redan har F-skatt eller SA-skatt och räknar med att dina inkomster kommer att öka under året, ska en preliminär inkomstdeklaration lämnas in. I annat fall används ett schablonbelopp för att beräkna den skatt som ska betalas under året.

Genom att lämna en ungefärlig uppskattning av din inkomst i förväg kan du minimera risken för en stor avvikelse mellan den beräknade skatten för beskattningsåret och den verkliga skatten för det året. Mer information om detta hittar du på Skatteverket.

Vi håller koll på dina avdrag – så du slipper

Som redovisningsbyrå har vi koll på vilka momssatser som gäller, vilka avdrag du kan göra samt vilka bilagor som gäller för just dig eller din verksamhet – oavsett om det rör sig om en privatdeklaration eller företagsdeklaration för aktiebolag, enskild firma eller dig som delägare i fåmansbolag.

Behöver du hjälp med hela eller delar av deklarationen? Våra redovisningskonsulter kan hjälpa dig med allt från att upprätta själva deklarationen till att ta fram relevanta bilagor, göra skatteberäkningar eller utreda specifika frågor.

skattedeklaration

Dags att deklarera?

Skjut inte upp din deklaration till sista minuten. Gör det enkelt för dig själv och låt oss sköta din deklaration, så kan du fokusera på annat. Kontakta oss idag.

Varför ska du välja oss som din redovisningsbyrå?se vad våra kunder tycker

Recensioner

H&H Redovisning med Hesham i spetsen har utomordentlig serviceanda i sitt bemötande och hjälpsamhet. Vi får oerhört mycket mer än vad vi betalar för och är hur nöjda som helst.

Saeedah Jama

H&H Redovisning har hjälpt vårt företag med redovisningen och bokföringen och hjälpen var exceptionell! Alltid tillgänglig och bra kundbemötande. Rekommenderas starkt!

Tempo Vivalla

Mitt jobb blev mycket smidigare med H&H redovisning. Prisvärt och professionellt! Tack.

Niklas Örtengren

Viktiga datum för när du ska lämna in inkomstdeklarationen

Inkomstdeklaration 1: Privatperson och enskilda näringsidkare. För räkenskapsår 2022 lämnas senast 2 maj 2023

Inkomstdeklaration 2: Aktiebolag och ekonomiska föreningar. För räkenskapsår 2022 lämnas senast 1 augusti 2023*

Inkomstdeklaration 3: För ideella föreningar, stiftelser m.fl. För räkenskapsår 2022 lämnas senast 1 augusti 2023*

Inkomstdeklaration 4: Handelsbolag och kommanditbolag. För räkenskapsår 2022 lämnas senast 1 augusti 2023*

(Dessa datum gäller för inlämning digitalt – andra datum gäller för inlämning fysiskt via en blankett)

Vanliga frågor och svar

Vad är en inkomstdeklaration?

En inkomstdeklaration är ett dokument där fysiska och juridiska personer redovisar uppgifter om beskattningsårets inkomster. Baserat på inkomstdeklarationen räknar Skatteverket ut årets slutliga skatter och avgifter. Var beredd på att du kan få fylla i en hel del information för detta ändamål.

Hur får jag min deklaration?

Du får din förtryckta inkomstdeklaration via Kivra eller via en pappersblankett. Du fyller i blanketterna på samma sätt.

Vad är inkomstdeklaration 1 och 2?

En enskild firma är inte en juridisk person och den som bedriver enskild firma deklarerar sina inkomster precis som en privatperson i Inkomstdeklaration 1. Ekonomiska föreningar och aktiebolag är däremot juridiska personer och ska deklarera verksamheten i Inkomstdeklaration 2.

Med andra ord är Inkomstdeklaration 1 applicerbar på både fysiska personer som för enskilda firmor. Inkomstdeklaration 2 är däremot för juridiska personer och är avsedd för aktiebolag och ekonomiska föreningar.

Vad är inkomstdeklaration 3?

Inkomstdeklaration 3 är avsedd för ideella föreningar, stiftelser m.fl.

Vad är inkomstdeklaration 4?

Inkomstdeklaration ska lämnas av handelsbolag och kommanditbolag. Den består av Inkomstdeklaration 4 (första sidan) och tre bilagor som heter ”Särskild uppgift”. Dessa består av räkenskapsschema (INK4R), skattemässiga justeringar (INK4S) och delägaruppgifter (INK4DU).

Vad är skillnaden på självdeklaration och inkomstdeklaration?

Självdeklaration och inkomstdeklaration är samma sak och benämns ofta som deklaration. Den enda skillnaden är att inkomstdeklarationen benämns Självdeklaration i skattelagstiftningen.

När deklarerar privatpersoner?

Privatpersoner deklarerar från 14 mars till och med 2 maj 2023.

Hur ser man sin årsinkomst på Skatteverket?

Detta kan du se genom att logga in på Mina Sidor och under fliken ”Skatter och deklarationer” på Skatteverkets hemsida. Där kan du hitta din årsinkomst.